Cuma, Kasım 3

Sessizlik Spirali*



Spiral of Silence (Elizabeth Noelle Neumann)

Hayatini bu kavrami arastirmaya adamis Alman bir sosyal bilimci bu kadin. Kadinin butun anlatmak istedigi: kisiler izole olmamak icin farkli fikirlerini bastirip genel gecer fikirleri benimsiyorlar. Toplum farkliliklari, degisik fikirleri torpuleyip herkesi uyuma itiyor. Medya da genel gecerliligi olan fikirleri yansittigi icin insanlari uyuma zorluyor bir bakima. Kisi farkli fikirlerini bastiriyor ve gruba ayak uyduruyor, ya da calisiyor en azindan.

"..(T)his fear of isolating oneself (not ony fear of seperation but also doubt about one's own capacity for judgement) is an integral part of all processes of public opinion. This is the point where the individual is vulnerable; this is where social groups can unish him for failing to toe the line. The concepts of public opinion, sanction and punishment are closely linked with one another" (Noelle-Neumann, 1974, p.43).


fikirlerini - hislerini acik acik yansitabilenlere...

3 yorum:

mem dedi ki...

bizde bu uyum saglamaya zorlama ilkokulda basliyor. ondan sonra da insan bir daha kendini bulamiyor. 50-60 kisilik siniflarda farkliliklarin kayboldugu ortamda herkes ayni seyi dusunmeye zorlaniyor: orretmenimin dusuncesi. taze insan beyninin bu travmadan siyrilmasi zor oluyor. sonra da toplum ayni baskinin devamini garanti altina aliyor zaten.

Adsız dedi ki...

Olayin diger ucunda da pedofili, irkcilik gibi dusunceler de toplum tarafindan bastirilmaya calisiliyor.

not:jim mis bu word verification cok rahatsiz edici. cok fazla spam gelmiyor. yorum yapmak isteyen insanlara hendek atlatacagina spamleri sen temizlesen daha cok yorum alabilirsin.

emelo dedi ki...

Dusunce ozgurlugunun savunulmadigi yerlerde sessizlik spirali cok daha guclu. Biz de payimizi aliyoruz, daha kucucukken: "sus bakiim, cocuklar oyle her sey hakkinda konusmaz" azarindan, susup oturuyoruz..
Insan kendine sonradan otekrar ogretiyor konusmayi, acik olmayi. Dusununce, biraz depresif bir sey aslinda.

word verification'i kaldiriyim tamam.. tavsiye icin tesekkurler :)