Pazartesi, Kasım 13

Erdogan'in cumhurbaskaligi hayalleri, uyanan toplum ve laiklik konulu mac sloganlari(!)


Uzun bir baslik oldu, ama konu cok karmasik..

Rahmetli Bulent Ecevit'in cenazesinde yuhalanan Erdogan, AKP kongresinde agir laflar ediyor: "Bazı yerlerde şu tür bağrışmalarla, çağrışmalarla karşılaşıyoruz. 'Türkiye laiktir, laik kalacak!’ Bunu kime söylüyorsunuz? Bunun kavgasını, mücadelesini verenlere söylüyorsunuz. Bunu söylemenin ne anlamı var? Bu iş söylenmez, yaşanır. Bunun dışında bir şeyler yapanlar mı var da söylüyorsunuz? İlgili ilgisiz adeta futbol maçı seyreder gibi, sloganlarla bağırıp çağıranlar var. Bunlar hoş şeyler değil. Siyasi partiler bunun üzerinden rant bekliyorsa aldanıyor (...)"

Bir kere, sadece PR acisindan bakarsak, bu adamin danismani boyle bir sey demesine nasil goz yummus, ona inanamadim.. Ama belki kendi yazmistir konusmasini - herhalde oyle olmus, cunku boyle buyuk bir politik hatayi anca kendisi yapabilirdi..

Turkiye'de kiyamet kopuyor. Benim annem ve babam bile (ki hayatlarinda hicbir protestoya katildiklarini gormemisdim) karli havada Ankara'daki cumhuriyet yuruyusune katilip sloganlar atmislar... Insanlar uyanmaya basladilar, baslarina geleni anlamaya basladilar ve en onemlisi artik tepki gostermeye basladilar.. Umarim devami gelir!

Ortam bu kadar gerilmisken ve ulkede senin karsitin bu kadar insan yuruyusler yapiyor, laiklik diye bagiriyor, cenaze torenlerinde seni yuhaliyorsa buyuk bir itibar sorunu yasiyorsun demektir. Bir de tum bunun ustune kalkip mac slogani gibi laiklik diyorlar dersen kendi kuyunu kazmis olursun Receb Tayyip bey.

Oktay Eksi soyle diyor Hurriyet'teki bugunku yazisinda: "Sayın Başbakan önce bilin ki "Türkiye laiktir, laik kalacak!" sloganı, halkın size bir bildirimidir. O ne "Sarı Kanarya"ya ne "Kara Kartal"a ne de "Aslan Cimbom"a yapılan taraftar tezahüratıyla kıyaslanabilir.

Zaten sizin "laiklik"le veya "laik rejim"le en büyük sorununuz, bu temel değeri, futbol kulübü taraftarlığı gibi görmenizden kaynaklanıyor. Resmi konuşmalarınızda arada bir "Türkiye laiktir. Biz laikliğe bağlıyız" türü laf etmeyi o yüzden "yeterli" görüyor, hatta kendinizin "laikliği savunduğunuzu" sanıyorsunuz. Belki de kendi durumunuzu biliyorsunuz ama bu sözlerle kamuoyunu kandırabileceğinizi düşünüyorsunuz.

Hayır Sayın Başbakan! Siz laik cumhuriyetin o en temel ilkesini savunan bir hükümetin başbakanı değilsiniz."

Ayni gun Tufan Turenc de yazisinda bu konuya deginiyor. "Bir Meclis başkanının, bir başbakanın, bakanların bir politikacının cenazesinde yuhalanması ilk kez oluyor. Dikkat edilirse bu tip protestolar bu iktidarın başına ilk kez de gelmiyor.
Her seferinde protesto sesleri daha da yükseliyor.

Başbakan ve arkadaşları kendilerini sarıp sarmalayan büyüden kurtulup, bulutların üzerinden aşağılara inip yere bassınlar ve halkın tepkisini ciddi şekilde değerlendirsinler. Cumhurbaşkanı seçimine bu çerçevede kafa yorsunlar. Kendilerinden öncekiler gibi sağın solun dolduruşuna kapılıp tarihi yanlışlar yapmasınlar.

Bu ülkeye hizmet etmek istiyorlarsa tüm toplumun üzerinde birleşeceği, içine sindirebileceği, laikliğe, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkacak bir saygın kişiyi Çankaya’ya göndersinler. Aksi takdirde cumhurbaşkanı seçecekleri kişi o koltukta rahat oturamaz. Çünkü o koltuk Atatürk’ün, İnönü’nün koltuğudur. AKP’liler bunu unutmasınlar."

Alintilar sadece Hurriyet gazetesinden, fazla da bakmadim acikcasi.. ama bence genel tepkiyi guzel ozetliyor bu yazilar. Erdogan'in bu konusmasi aslinda bence cok da faydali oldu. 14 ilde ve 3,718 denek kullanilarak yapilan ankette yuzde 69 oraninda Erdogan cumhurbaskani olmasin sonucu cikti, destegi ise sadece yuzde 15.

Umarim Erdogan boyle konusmalar yapmaya devam eder de biz de tez zamanda kendisinin sonunu goruruz..

Herkese iyi haftalar..

Hiç yorum yok: