anlamadigim bir sey var...
Anlamadigim sey ise su: anayasa mahkemesi anayasayi korumak icindir.. Yani hukumetlerin aksine ideolojisi degismeyen bir organdir oyle degil mi.. amaci da devletin temeli olan, demokrasinin asil temeli olan ilkeleri, yani anayasayi, korumaktir.. Hukumetler degisir, ideolojiler degisir, ama devletin temeli olan ilkeler degismez.. Bu kadar yildir laiktik, hadi artik bunu atalim denilemez.. Benim anayasa anlayisim budur en azindan.. O yuzden degistirilemez, degistirilmesi talep bile edilemez ilkeleri var anayasamizin. Demokrasinin temeli de anayasadir. Anayasadaki ozgurlukler kalktigi anda demokrasi kaybolmus demektir..
Demokrasi zarar goruyor diyorlar. Bence demokrasi anlayislarinda bir sakatlik var.. Guzel bir deyim vardir: tyranny of the majority - yani cogunlugun zulmu. Demokrasi var diye, secimle geldiler diye bir hukumet istedigi gibi kararlar verme ozgurlugune sahip degildir.. Anayasaya bagli kalindigi surece vardir demokrasi ve yine ayni sekilde, hukuk olan bir ulkede bir hukumet de ancak anayasaya bagli oldugu surece gorevine devam edebilir. Hukukun ustunlugu diyoruz biz buna! O kadar sasiracak bir sey yok.
Sirf secimle geldiler diye demokrasinin anlami olarak gormesin kimse kendini.. Tarih secimle gelenlerin ne kadar demokrasiye uygun olmayan davranislar gosterdiklerinin ornekleriyle doludur.. O yuzden kimse demokrasi, secim, milletin iradesi diye fazla havalanmasin - milletin iradesi hep degisir, hep degismistir.. Bugun boyle olan yarin da boyle olacak demek degildir..
Kaldi ki, demokrasinin temeli anayasadir. Eger anayasa isinize gelmiyorsa, sizin istediginiz duzeni saglayamiyorsa anayasa degismez - siz gidersiniz. Bu kadar da basit bir sey aslinda, hukuk devleti, o kadar tartismaya, aglamaya, demecler vermeye falan hic gerek yok. Oyunun kurallari vardir, kuralina gore oynamayan oyundan atilir.. kurallari da degistirmek o kadar kolay degildir. bu ulkede hukuk vardir, anayasa vardir, demokrasi vardir..
Ayrica da, bir ulkede meclis, hukumet, cumhurbaskanligi - butun bu kurumlar ayni ideolojinin kontrolu altindaysa, ayni insanlar tarafindan yonetiliyorsa ve farkli seslerin hicbir yetkisi yoksa, diger goruslere yer verilemiyorsa ne anladim ben sizin demokrasinizden. Bu demokrasi degildir, demokraside her zaman bir kontrol mekanizmasi olmak zorundadir.. yoksa sirf secimle geldiler diye her seyi yapabileceklerini sanan insanlari kim kontrol edecek.. Onlari dediklerine AKP demokrasisi denir ancak: Bizi sectiniz, artik sonrasi tufan!
Bu davayi heyecanla bekliyorum.. Bakalim neler olacak Turkiye'de.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder