Cuma, Ocak 16

yazmak

Bu aralar kitap okuyasim var cok, evde kutuphanede dizi dizi kitap bana bakiyor, ama iste baslamaktan korkuyorum, cok isim oldugu icin.. Ben de sonunda dayanamadim, ve kendime kitap okuma aralari vermeye karar verdim. Masumiyet muzesini epeydir okumak istiyordum, onla baslicam. Hatta dun gece basladim bile..

Kitabin basinda dikatimi ceken bir sey oldu. Bu Orhan Pamuk'un sevgilinin esyalarini toplama temasi aslinda Issiz Adam filminde de var. Gecen gun butun internet arastirmasi tekniklerimi kullanip filmi buldum, kalitesi iyi degildi, ama o kadar cok bahsedildi ki filmden, oturup izledim. Orda da filmin sonunda alper ada'ya itiraf etmese de biz ogreniyoruz ki kizin tokasini o kadar zaman saklamis.. Bu sevgiliye ait esya saklama konusu ilgimi cekti benim.. Dusunuyorum da, baska film ve kitaplarda da var bu.

Ilginc bir duygu eski sevgiliye ait bir seyi saklamak.. Ben saklamaci bir insan degilim, esyalar sahipleriyleyken bir sey ifade ederler cunku. Aslinda yalan soyledim, saklarim, ama ailemizdeki eski esyalari - hele de benim icin bir anlamlari var ise.. Mesela bu gelisimde bruksel'e cocuklugumda babanemlerin yazliklarindaki eski bardaklari getirdim.. Bunlar Renault marka eski araba deseni olan kucuk, bence, cin tonik bardaklari.. Dedem biz kucukken icine meyve dilimleyip uzerine jole yapardi. Soguk soguk, denizden gelip deli gibi onlari yerdik - hemen bitiverirdi.. O bardaklar simdi benim Bruksel'deki evimde, kim bilir babanemler nerden ne zaman aldilar..

Anneannemin cocuklugundan kalan ve Gulluk'te yazlikta kullandigimiz herhalde 80-90 yasindaki tabaklarini da aip getirdim buraya, kirilacaklar diye icim titreyerek.. Yazlikta kullanirdik onlari. Inanilmaz olan sey ise hala yeni gibiler, cunku hic bulasik makinesine girmemisler :) Simdi arasan da boyle guzel tabak bulamiyorsun. bu tabaklar Cekoslavak mali - artik oyle bir ulke bile yok...



Yeni hedefim ise babanemin oyun paralari.. Arkadaslariyla konken falan oynerken kullandigi plastik paralar. Bunlarin farki ise renk ve sekilleri, hepsi pastel tonlarda ve farkli sekillerde. bugun artik oyle bir sey bulmaya imkan yok. Resmini cekmedim, bir dahaki gidise artik. Bunlarin ozelligi ise cocukken benim oyuncagim olmalari. Haftasonlari babaneme gittigimde oyuncagim onlardi, neler neler yapardim..

Benim icin onemli olan sey anilardir, onlari da yillardir tuttugum gunluklerimde sakliyorum zaten. ilk okul anilarimdan bugune, her sey onlarda kayitli.. Ankara'dayken arada bir acip okurdum eski gunluklerimi. Insana buyudugunu daha iyi gosteren bir sey yok aslinda. Dvara carpmis gibi oluyorsun okuyunca kendi yazdiklarini - bu ben miyim diye kaliveriyorsun, sanki baska bir insanin hayatini okuyorsun..

Benim hayatta en cok saklamak istedigim sey kedimiz cici.. Hatta elimde olsa, DNA'sini saklayip ilerde klonlatabilsem. Dunyanin en psikopat kedisi, ama ayni zamanda hayatta gordugum en zeki kedi. Sirf bu yuzden saklamayi cok istiyorum.. Basima ne kadar buyuk bir bela alacak oldugumun farkindayim bunu isteyerek, ama olsun.

1 yorum:

gerade dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.