Çarşamba, Ekim 3

Cercevelemek*

*Fraiming onemli medya teorilerinin bir tanesi.. Bu kavrama gore, medya, bir konu hakkinda neler dusunuecegimizi o konuyu belirli bir perspektiften gosterek kontrol ediyor..

"[t]o frame is to select some aspects of a perceived reality and make them more salient in a communicating text, in such a way as to promote a particular problem definition, causal interpretation, moral evaluation, and/or treatment recommendation."
(Entman 1993: 52)

Bu aralar turk dizilerinde dikkatimi ceken bir sey oldu.. Gecen hafta 5 dizi izledim, ve 3'unde bir namaz kilma sahnesi bulunuyordu.. Bir tanesiinde dede, bir tanesinde nine, bir tanesinde de babaydi namaz kilan.. Ve sahneler 15-20 saniye uzunlugundaydi..

Merak ediyorum, eskiden boyle seyler gorur muyduk televizyonda?.. Dizilerde namaz kilma sahneleri olur muydu - ben oldugunu hatirlamiyorum (belki benim hafizamla alakalidir..)

Bu konu ilgimi cekti.. Yavas yavas bir seyler degisiyor da biz mi fark edemiyoruz?.. Yoksa hep boyle miydi de ben mi daha cok farketmeye basladim..
Bilmiyorum, ama gercekten de ilginc..

1 yorum:

Zuzu dedi ki...

Benim dikkatimi diziler değil de ünlüler çekmeye başladı bu ara. Eskiden ibadetin gizli yapılanı makbuldü, şimdi ifşa edileni... Oruç tutuyorlar mı tutmuyorlar mı?, tutamıyorlarsa neden? namaz kılıyorlar mı?, ne sıklıkla Yasin okurlar?. Herkesin herşeyini biliyoruz çok şükür. Ha bir de Umre'ye giderken havaalanına gazeteci çağırmak moda oldu. Kim neyi, ne için yapıyor anlamış değilim.