Salı, Nisan 12

Orkide bakim sanati


Kesinlikle bu konuda profesyonel degilim - oncelikle onu soyliyeyim. Ancak okuduklarim, arastirdiklarim, sonra da uzun deneme yanilmalarim sonucunda bu isin sirrini bulmus olabilirim diye dusunuyorum. Su ana kadar elimden 30dan fazla orkide gecmistir ve itiraf etmeliyim ki bunlarin 10a yakini telef oldu ve ben yeni yeni ogreniyorum nasil bakmam gerektigini.

Orkide bakimi konusunda bazi genelgecer gorusler var.

1. az isik alacak, direk isik almayacak.
simdi ben bunun tersini iddia ediyorum demeliyim. Ofistekiler direk ogleden sonra gunesi, evimdekiler ise uzun uzun sabah gunesi aliyorlar - ve bence bu minnolar gunese bayiliyorlar. O yuzden camin onune getirin o guzelleri. Birakin uzun uzun gunesin tadini cikarsin.

2. haftada bir su dolu bir kapta bir saat bekletmek uzere sulanir.
bu konuda da suphelerim var. Soyle - orkidelerin her zaman hafif nemli kalmasi lazim. Rutubet seviyorlar. Ofiste bir arkadasimiz bu kapta bekleterek sulama yontemini kullaniyor ve ayda 1 kez de o suya orkide costuran ekliyor. Ben ise haftada iki gun - mesela sali - persembe - bir turk kahvesi fincanin ucte biri - ya da takriben 2 corba kasigi kadar su veriyorum uzerinden. Herhangi bir cicegi sular gibi yani. Simdiye kadar bu yontemle bircok cicegi yeniden actirmayi basardim. Ben bu yontemi seviyorum. Ama suda bekletmek de ise yarayabiliyor.

3. her zaman dibinde biraz su birakin.
bu yontem cok abartilmadikca - cicek suyun icinde yuzmedikce - ise yariyor. surekli asagidan nem aliyor kokleri. ama deigim gibi, soyle yarim santim bir sudan bahsediyoruz. yarim bardak suyun icinde oturtursaniz curur zavallilar!

benim en onemli tavsiyem ilgi gostermeniz. Orkideler resmen ilgi bekleyen bitkiler. Koklerini, yapraklarini' filiz verdiklerinde filizlerini dikkatle incelemeniz onlari resmen motive ediyor. Ben her sabah ise gitmek icin hazirlanirken evdekilerin hepsini bir kere kontrol ediyorum. Yeni yaprak var mi, yeni kok var mi, yeni filiz var mi.. Bence bu kontroller motive ediyor onlari.

Bazen yapraklari dokuluyor orkidelerin. ya da alinca once cicekler sonra da yapraklar gidiyor. Bakiniz resim! Bu resimdeki orkidelerin birini oglen yemege gittigim bir lokantadan, digerini de ofisteki bir arkadasimdan aldim. Zavallilar :( Bunun nedeni ise fazla sulama. Once kokler kahvemsi ve boyle vicik vicik bir hal aliyor, sonra cicek varsa cicekler kuruyor, hatta tomurcuklar kuruyup dokuluyor, sonra da yapraklar pitir pitir kopuyor. Ofiste iki kisi daha bana bu haldeki orkidelerini getirecekler.

Ne yapmak lazim? Uzman olmamakla birlikte toprak degistirmek ise yariyor. Orkide topragi alip kurumus cicegi yeni topraga dikebiirsiniz. Saksisinin dibine soyle 2 sira cakil tasi dokerseniz koklerin nefes almasini ve suyun saksinin icinden rahatca cikmasini saglayabilirsiniz.

Orkide alirken dikkat edilmesi gerekenler ise soyle:
kokleri bol ve cagla yesili gibi bir renkte olsun. Kahverengi ya da sararmis kokleri olan orkideyi bosverin.
mumkunse iki tane dali olsun - daha cok ciceginiz olur ilerde
ciceklerinin azi acik ama cogu tomurcuk olsun
yapraklari cok acik ya da koyu olmasin - sararmis yapraklara dikkat!

Son tavsiyem ise - cok kotu bir hale bile gelmisse bakmaya devam edin. Ben surekli dukkanlardan, sokaklardan cope atilmak uzere kenara ayrilmis orkide topluyorum ve onlar sonra ne mucizelere donusuyor inanamazsiniz!

11 yorum:

birkadin dedi ki...

cok iyi bi cesaret verdi bu yazi bana. benim bi tane var, aslinda herseyi normal, yemyesil yapraklar, hatta yeni yaprak cikarip duruyor onun icin de bi tarafa dogru yatiyor ne yazik ki. bunlari bi deneyecem bakalim cicek acacak mi, bi de gordum ki seramik saksi falan kullanmiyorsun, o seffaf saksi ile yasatiyorsun, ona da dikkat edeyim, bi de hergun sevebilecegim bi yerde olsun. cok cok sagol :)

emelo dedi ki...

Görkem ne iyi umut verebildiysem.. Bence sen bu işi başarırsın. Kökler ışık görmeyi seviyor - o yüzen ben o sermaik saksıları hiç kullanmıyorum. Bende sen de ona başka bir şey dik!

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Orkidemde son bir kaç haftadır bazı değişimler oluyor ve ben sorunun ne olduğunu tam olarak anlayamadım. Bana yardımcı olur musunuz?

güneş dedi ki...

Ne guzel siz başarabilmişsiniz. Ben henuz anlayamadim orkidelerin dilini. 2 dalli orkidelerimi saksiya diktikten sonra once ciceklerini döktü ardindan yapraklarini... Günese koydum spreyle nemlendirdim tam filiz verecekken kuruyor. Ne yapabilirim bilmiyorum yazik olacak guzelliklere

İpek dedi ki...

Merhaba benim orkidemin köklerinde çürükler oluşmaya başladı bir tane tomurcakta kurudu sizce ne yapmaliyim

İpek dedi ki...

Merhaba benim orkidemin köklerinde çürükler oluşmaya başladı bir tane tomurcakta kurudu sizce ne yapmaliyim

Unknown dedi ki...

Hayirli gunler ben orkide yetistirmeye yeni basladim ikitane orkide aldim tomurcuklar dokuldu neden oldugunu anlayamadim koklleri disardaydi saksiyi degistirdim kokler saksinin icinde hic gorunmuyo acaba cok.u toprak koydum saksiya ondan olabilirmi bir turlu anlamadim sebebini yardimci olursaniz sevinirim

Orkide bakımı dedi ki...

Çok güzel anlatım, teşekkürler. Orkide bakımı konusunda profesyonel değilim demişsiniz ama oldukça profesyonelce anlatmışsınız. Bence siz orkide bakımını gayet iyi kavramışsınız.

Emel dedi ki...

Merhaba. Çok seviyorum orkideleri ama bakmayı bir türlü beceremedim. Son gelen orkidemde önce çiçekler döküldü. Sonra tek tek yaprakları düştü. Çiçeklerin olduğu tek dal ise üstten ortaya kadar kurudu. Son yaprak da düşünce çok üzüldüm çürüttüm mü diye saksıdan çıkardım. Kökleri hala yeşil ama içinde süngerimsi ıslak şeyleri çıkardım aldım. Orkide toprağı alıp yeni bir saksıya yerleştiricem. Doğrumu yapıyorum acaba??

Çiçek Dünyası dedi ki...

Merhabalar.. Orkide konusunda gayet iyi görünüyorsunuz.. o yüzden size bazı konularda danışmak istiyorum. benim yaklaşık 10 aydır baktığım bir orkidem var. 3. ayındayken Bazı sebeplerden dolayı orkidem bi iki hafta yalnız ve susuz kaldı. Yeni yaprak açmaya başlamıştı o zamanlar ki onlar soldu. Solan hatta çürüyen yapraklarını koparmıştım. şimdi ise hala yaprak çıkmıyor. Ama 2 defa ayrı zamanlarda çiçek açtı ve çiçeklerde gayet iyi. ama yaprak çıkmasını bir türlü sağlayamadım. Ne yapmam gerekiyor.

murat dedi ki...

Başlığınızı çok güzel seçmişsiniz. Orkide Bakımı gerçekten de bir sanat. Bende kendi blogumda orkideler hakkında yazılar yazıyorum. Sizi de beklerim https://www.orkidebakimi.gen.tr