Pazartesi, Kasım 2

Bu yasta yeni bir dil ogrenmek - Fransızcaya giris




Aslında yasım cok ileri falan oldugundan da degil de, bir yastan sonra dil ogrenmek gercekten de zor. Tabi ogrenmeye calıstıgınız dilin Fransızca olması da isleri epey zorlastırıyor. Cok karmasık bir dil Fransızca, yani almanca da zor ama Fransızca daha da bir zor galiba. Her objenin bir cinsiyeti olmasının dısında bir de kelimeler onlarla alakalı kisinin cinsiyetine gore de farklı cekiliyor - disi ya da erkek olarak. Yani karısık bir sey iste.

Bir de bir yastan sonra dil ogrenmenin zorlugun baska bir yonu de kurdugunuz cumleler. Hani cocukken ingilizce ogrenirken basit basit cumleler kurardık ya, bu yasta oyle cumleler kurmak cok komik geliyor. Mesela biraz once kendimi tanıttım: kısa boyluyum, inceyim, kahverengi uzun saclarım ve ela gozlerim var diye. Sonra da karsı komsumuzu tanıttım. Ne bileyim, yazdıgım cumleleri tekrar okuyunca gerizekalıymısım gibi geldi bir anda. Dil ogrenirken insanın zeka seviyesi baya dusmus gibi oluyor. Fransızcamı kullanarak daha edebi cumleler kuracagım gunlerin ozlemi icersindeyim..

Ama yeni seyler de ogreniyor insan, iste bu yonu cok keyifli. Mesela alyans kelimesi. Alyans Turkce'ye fransızcadan girmis (bir cok diger sozcuk gibi). Kelime olarak alliance demek - yani anlasma. Evlilik konusunda cok mantıksal bir yaklasım bu: kisiler arası bir anlasma. Yuzuk de o anlasmanın sembolu. Ogrenince cok hosuma gitti.

İkinci enteresan kelime de spor. Bu kelime aslında bir kısaltma: SPOR. S - sante (saglık), P - programe, O - organizasyon ve R de rente yani verim demek. İnsan gercekten de her yasta yeni bir sey ogreniyor.

Aslında daha yazacak cok sey birikti. Bu aralar ufak bir minik nezle\grip karısımının eline dusmus durumdayım. Ankara'da herkes domuz gribi olduguna gore kesin ben de oyleyimdir. Ama cok hafif geciyor simdilik. Kendime acil sifalar diliyorum! Annemin bana hazırladıgı sehriyeli tavuk cortbasını icmeye gidiyorum...
Resimler gecen haftasonu yaptıgımız Paris-Bruksel gezimizden. Sonra oralardan da resim eklicem

Hiç yorum yok: