Salı, Ocak 31

deli olduğumu düşünenler olabilir



Ama sorarım size: insanın 29 yaşına girerken bu kadar güzel bir doğum günü pastası olursa delirmez mi!!

Gerçi işkolik olduğumu da düşünenler var ama aslında herkes yanılıyor :) Ne deli, ne de işkoliğim.. Çok güzel ve anlamlı bir işim var allah'a şükür.. Ne kadar yorgun olursam olayım son bir turbolama gücüm oluyor kimler için bütün bu yorgunluğu yaşadığımızı düşündğümde!

Ama bu aralar hayat gerçekten de çok hızlı ve benim hayatımı işin kontrol ettiğini kabul ediyorum bu günlerde. Ama geçici bir yoğunluk bu. Rahatlayacağız, gevşeyeceğiz.. Güzel günler gelecek! Bilkent'te bu dönem vereceğim dersin de ders programı ve da ders sunumlarından bazılarını hazırladım.. Az kaldı az kaldı.. Bütün bu yoğunluğun yaratılmasında benim de katkım var ama biliyorum..

Deli olduğumu düşünenler dediğim noktaya dönecek olursak.. Ay evet yine orkideler.. ama yani ofiste öyle inanılmaz bir manzara ile karşılaşıyorum ki her gün yazmadan olmuyor yani :)

Tabi evde de güzellikler devam ediyor. Herhalde 8-9 orkide aynı anda açacak.. Bir yandan da eşe dosta dağıtıyorum orkideleri çok fazla oldular diye. Bir yandan her çiçekçi gördüğümde yeni orkide alasım geliyor.. en iyisi bir çiftliğe yerleşip orkide seracılığı yapmak.. Bunun gibi de planlarım yok değil..

İşte böyle.. Bu hafta bir bitsin, göbek atıcam.. Gerçekten!

7 yorum:

salomé dedi ki...

yahu emel farklı şehirlerde aynı hayatları yaşıyor olabilir miyiz acaba?

derya dedi ki...

mutlu yıllar :) ben blogu sessizce takip edenlerdenim. orkidem için danışmak istiyorum. nişanda gelen ve çok sevdiğim orkideme galiba yanlış baktık. yaprakları yumuşadı, rengi açıldı dallarının (dal mı demeli o ince gövdeye bilemedim..). ne tavsiye edersiniz, ne yapmalı? onu yaşatmak benim için çok önemli.. google'layarak ulaşabileceğim bilgiler belki ama burada orkideleri hayata döndürdüğünüzü pek çok kere okuduğum için size danışmak istedim. ne yapmalı hayat döndürmek için bir de orkide bakımıyla ilgili dikkat edilecekler, önerileriniz nelerdir yazabilir misiniz?
umarım çok olmamışımdır
sevgiler

emelo dedi ki...

Salomé - olabilir mi acaba gerçekten :) Daha fazla bilgiye ihtiyacım var - nasıl aynı hayatlar?

Derya selam! Blogu takip etmene çok sevindim. Başlarda çok daha aktif kullanırken şimdi pek birşey yazamıyor olmama hayıflanıyorum aslında ama yine de birilerinin gelip okuduğunu görmek güzel!

Eğer dallar/yapraklar yumuşadı ve sarardıysa çok çok çok fazla su veriliyor demektir. Kökleri ne renk? Böyle siyahımsı kahverengi mi - yoksa açık bir yeşil mi?

İdeal orkidelerde kökler sulanmadıklarında tam olarak çağla yeşili rengi - sulandıklarında da açık yeşil olmamlılar. Bir ara resmini çekip koyayım bari buraya.. Eğer kökler çamur gibi olmuş, yumuşamış ve kararmışsa çürümüşler demektir maalesef:(

Yapılacaklar:
1. aydınlık bir yere koy
2. su verme! Çok ciddiyim - epey bir süre su verme. İyice kurusun kökleri de o çamurlaşmayı atsın.
3. kökler biraz daha kuruyunca yeni kökler vermeye başlayacak..
4. Haftada iki kere: mesela pazartesi ve perşembe yarım kahve fincanı su verebilirsin.. az su - dibinde hiç su kalmayacak..

Umarım kurtulur orkiden.. Bana haber ver. Bu arada bütün bu dediklerim 2-3 hafta sürecek.. Haberin ola :)

derya dedi ki...

çok çok çok teşekkür ederim, eve gider gitmez dediklerini kontrol edicem. ve dediklerini yapıcam. Bu konuda en saglıklı ve konsantre bilgiyi senden alacagımı biliyorum :P sevgiler

derya dedi ki...

tekrar merhaba Emel :)
Kökler normal yeşil ve açık yeşil. Ölmemişler henüz değil mi? :)
yapraklar sarımsı yeşil ve yumuşadığı için ben kontrol ederken kırıldı.
Şimdi 2-3 hafta aydınlık bir yerde su eklemeden kökler çağla yeşiline dönene kadar bekleyeceğim değil mi? Kökler normale dönünce haftada 2 gün yarım kahve fincanı su vereceğim.
Benim danışmak istediğim bir konuda toprağıyla ilgili. Üstündeki dekoratif taşları kaldırdım, kökünü incelerken fark ettim ki seffaf saksıda olan şey toprak değil odun parçası gibi tam olarak anlayamadığım bir şey. Bunu da değiştirmeli miyim? Koçtaş vb yapı marketlerinin bahçe bölümlerinde satılan topraklardan alıp değiştirsem mi??
Bir de cam balkon çok aydınlık ama bu günlerde ciddi soğuk, onun yerine direkt pencere önüne mi koymalı? (şu anda pencerenin önünde)
Şimdiden çoook teşekkür ederim sana

emelo dedi ki...

Deryacım selam!

Köklerin durumunu yakından takip et. Odada camın önünde olması gayet güzel - benimkler de aynı durumda.

Toprağını değiştirme. Orkide toprakta değil mulch denilen o tahta parçalarının arasında kök salıyor ve ordan aldığı nem ile yaşıyor.. Ben çok önceden normal toprağa dikmiştim - rezalet oldu, benden tavsiye :)

derya dedi ki...

çoook teşekkür ederim Emel. :)
sevgiler