Salı, Ağustos 17

Çeşme Gözlemleri ve çocuklu (ama çocuksuzmuş gibi davranan) aileler

Yamalı yorgan gibi surdan bir gün, şurdan yarım gün diyerek planladığım yaz tatilimin bir bölümünü de gecen haftasonu Çeşmede geçirdim. Cuma, cumartesi, pazar...

Çeşme bostu ve normale göre daha rüzgarsız ve sıcaktı. ama yine de Çeşme Çeşmedir, başka yere benzemez. Fakat bu yıl özellikle beni rahatsız eden bir nokta vardı - o da her yere gelen çocuklar.. Şimdi böyle deyince ayrımcı ve anti-çocuk bir imaj çiziyor olabilirim; ama biraz daha okuyunca öyle olmadığını anlayacaksınız.

Şimdi millet o dünyanın 8. harikası gözüyle baktığı sevgili yavrularını sabah en geç 10:30 gibi hazırlayıp plaja getirmiş oluyor. Kolluklar, kovalar, kürekler, suya dayanıklı bezler falan tam teşekküllü bir şekilde. Ve o çocuklar sabahın o saatinden akşam 6lara kadar plajda kalıyorlar. Niye çünkü sevgili ana babaları günlüğü 25-30 liradan giriş ücreti ödemiş oluyorlar.. Tabi her yer sinirli, sıcaktan ve yorgunluktan bunalmış, vıcık vıcık gürültücü çocuklarla dolu oluyor.

Sevgili ana babalar, tamam siz genç ve çocuksuzken belki seaside'a, o zaman adı fly-in olan babylon'a falan gelmek havalı bir şeydi. Ama çocuğunuz varken değil. Birincisi, o çocuklara çok yazık - günün en sıcak ve güneş ışınlarıın en çok yaktığı saatleri dışarda geçirmek zorunda kalıyorlar. Doğru düzgün bir şey yediklerinden şüpheliyim. İhtiyaçları olan öğle uykusunu da yapamamaları ayrı bir problem. Hiç plajda onları şezlonglarda sabit tutma çalışmalarınız bize öğle uykusu diye yutturmaya çalışmayın, o çocuklar uyumuyor.. uyuyamıyor.

Peki çözüm önerim nedir? Benim de çocuklu bir arkadaşım vardı ancak kendisi süper bir anne olduğu için bu bahsettiğim davranışların hiçbirine girip de kendi havası için çocuğunu 2. plana atmıyordu. Mesela çocuk sabah 9:30-11:30 arası plaja geliyor. 11:30da arabaya binmiş oluyor eve gitmek üzere. Eve gidiyor, duş, yemek ve öğle uykusu. Sonra 4:30-5'e dogru bir daha deniz sefası yapıyor.. E doğru bu süre sarfında annesi plajda keyif yapamıyor; ama insanın çocuğu olunca da bazı şeylerden biraz uzak kalması gerekiyor. Çocuk kolunda taşıdığın bir çanta değil...

Peki niye sinirliyim bu kadar? Çünkü cumartesi günü Seaside'da bir çocuk yüzlerce yüzme bilen kişinin önünde boğuluyordu. Niçin? Gerizekalı annesi denize arkasını dönmüş arkadaşları ile sohbet ettiği için. Sonra çocuğunun boğulmadan hemen önce yüzen biri tarafından iskeleye çıkarıldığını fark edince iskeleye bir koşuşu var.. Yemezler güzelim yemezler diye bağıracaktım arkasından, yüzme bilmeyen bir çocuğun varsa yanında olacaksın, yanında değilsen bile gözünü üzerinden ayırmayacaksın..

işte böyle. yani ya çocuğa göre ayarlayın bir süre hayatınızı, ya da işletmeler çocuklu ailelere özgü ayrı plajlar yapsınlar birçok büyük otelde olduğu gibi, en azından çocuklara yapılan işkenceyi görmek zorunda kalmayalım..

** resimdeki minik canavar bahsettiğim o bilinçli annenin tatlı kızı. Nazar boncuklarıyla birlikte koyuyorum bu minik kedi hayranının resmini...

4 yorum:

SAD dedi ki...

Bahsi gecen duyarli anneyi tebrik ediyorum ve diger sorumsuz anneyi de kınıyorum. Hakkikaten bu nasil sey? Cocuga bir sey olsa allah bilir bi de utanmaz isletmeyi falan suclar. Biz de kucuk kuzucumla bu persembe tatile gidiyoruz ama biz sabah dus keyfi yapip deniz sefasi icin aksamustu besi bekleyecegiz. Kuzucugun rengi daha erken gunese cikmaya elverisli olmadigindan anneannesi sabah 10-11 bile tehlikeli gorusunde.

emelo dedi ki...

Şirrocum sen de çok bilinçli, dikkatli bir annesin zaten - senden de başka türlüsünü beklemezdim...

Adsız dedi ki...

Canım gezip tozmak istediği ve hatta nerede akşam orada sabah mantığıyla tatil yapmak istediği halde çocuklarım(biri 10 diğeri 1 yaşında) için ailelerin gittiği ve azami şekilde onların rahatlarının(uykusu, oyunu, yemeği vs.)sağlandığı herşey dahil otel tatillerinde tatil geçiriyorum:)
Bu tatillerde beni mutlu eden şey ise onların eğlendiği ve mutlu olduğu zamanlar:)))

fatma

emelo dedi ki...

Fatma, sen yine dikkat ediyorsun baksana.. İnsanlar hiç önemsemiyorlar bile yemeğişymiş, uykusuymuş.. Hayatını onlarla birlikte yaşayabilmek en ideali - seni tebrik ediyorum!