Cuma, Mayıs 25

bahcenin seruveni

Ben nisan ayinin sonunda tasinir tasinmaz Bruksel'e gittigim icin evimi daha yeni yeni duzene sokabiliyorum, ancak - yavas yavas.. Keyfine vara vara..

Bahcemi duzene sokmak, neden bilmiyorum, onceliklerimin en basinda geliyordu.. Sabahtan gunes batana kadar gunes goren bu maksimum 3 metrekarelik bahce benim icin bir anda cok onemli bir toprak parcasi haline geldi.. Dibi onceden burda bulunan kesilmis agacin kalin koklariyle doluydu, bazilarini kirdik, bazilari da hala orda.. Ben de etraflarindan bir bahce kurmaya calisiyorum..

Bahceyle ilgili en buyuk sorun gunes aslinda, o kadar cok gunes aliyor ki bahce oraya dikecegim bitkileri cok iyi secmem gerekiyor.. Ben de ananemin kedi tirnagi dedigi, hem yayilan, hem gunese cok iyi dayanan, hem de minik minik cicekler acan bu diken turu seyin 2 turlusunu buldum ve tum renklerinden ektim bahceye.. Gunese dayaniklidir diye bildigim minenin bile yapraklari hem burusuk, boynu hep bukuk.. Ancak dikenimsi seyler hayatta kalabiliyor burda..

Gerci ben bu bahceyi duzenlerken tek dusuncem benim goz zevkimdi, kapimin onu guzel olsun, aksam bir sandalye cekip disarda bir seyler okurken gozume guzel gorunsun.. ama tabi kendi ekosistemini yaratacagini dusunememistim.. ara sira gelen arilar, kapi komsum olan kertenkeleler ve de gecen gun gordugum dev sumuklubocek bile beni rahatsiz etmiyordu.. Taa ki!

Bugun bir disari ciktim ve boyle kipirdayan bir sey gordum.. Iki ari yan yana yerde duruyormus gibi gozukuyordu, lenslerim de gozumde olmadigimdan dikkatlice bakmam gerekti ve egildim.. egilmez olaydim! Karsimda 4 santim buyuklugunde, 1,5 santim genisligimde dev (bence dev) bir beetle duruyordu.. Bir kere olusunu gormustum baska bir yerde ve gercek olabilecegine inananmamistim.. Neyse, ters donmustu ve duzelmeye calisiyordu.. Ilk tepkim her zamanki gibi kacmakti. Kapiyi kilitledim bocegin arkasindan.. ama evimin kapisinin o kadar onunde boyle bir bocegin durmasi benim katlanabilecegim bir dusunce olmadigimdan planimi yaptim.. Yani aldigim uzun sapli tirmik ile bir katliam tasarladim.. Ve hemen planimi gerceklerstirmek icin tekrar disari ciktim.. Bocek hala ters bir sekilde yatiyordu. Usta hamlelerle ustunu toprakla orttum ve bocegi yok ettim.. Icim hizlamadi degil, gercekten uzuldum, ama diyorum ya, kapima 1 metre yaklasmis bir bocek benim icin cok tehlikeli bir durum ve bu durumun ortadan kalkmasi gerekiyordu..


Bahcemin su anki halinin bir resmini koyuyorum.. Bu bitkiler 1 hafta once dikildiler ve simdiden baya alistilar yerlerine, buyumeye bile basladilar.. Bakalim, daha da buyudukce ve buralari kapladikca cok daha guzel olacak..

3 yorum:

doganslx dedi ki...

bayagi profesyonelce. bahce aydinlatmasi mi o?

emelo dedi ki...

evet sekerim, gunes enerjisiyle calisiyor.. butun gun topluyor, gece aydinlatiyor..

Zuzu dedi ki...

Cam güzeli diye bir çiçek vardır Emel Abla, bilmem biliyormusun. Güneşe çok dayanıklıdır, bizim bahçede ondan birsürü var, çok da dayanıklı yaz boyu çiçekleri üstünde kalıyor. Sana yarın fotosunu çeker yollarım alırsın ordan.